Uuden puheenjohtajan tervehdys

12.09.2023

Puheenjohtajuutta on jo kulunut tovi, mutta tässä esittely ja muutama ajatus. Olen Sinikka Kesseli-Pulkkinen, uusi Suomen Unettomien puheenjohtaja. Kokemukseni unesta tulevat kahdelta taholta: olen itse ollut huono nukkuja ja olen työssäni apteekissa kohdannut unettomia, joiden elämäntilanteet ja kokemus unesta vaihtelevat.

Joku haluaa avun nopeasti ja ilman "vaivaa", pilleri suuhun ja asia on ok. Toiset ovat peloissaan: pelko riippuvuudesta, haitoista… Tähän sanoin, että et varmaan kieltäydy kävelykepistä, jos jalka on poikki ja päivästä selviytyy paremmin, jos on nukkunut. Harva on syvemmin pohtinut mitä juuri minä voin tehdä itse parantaakseni unta. Myöskin sen hyväksyminen ettemme ole robotteja, jotka joka yö nukkuvat hyvin.

Unettomien yössä puhuin otsikolla "Faktoja ja kokemuksia unesta- mitä olen oppinut matkallani". Olen oppinut, että:

1. Uni on tärkeää, mutta elämän ei pitäisi pyöriä sen ympärillä. Jos kieltäydyt mukavista jutuista, koska pelkäät että et nuku, on mietinnän paikka. Mieti onko yksi huonosti nukuttu yö katastrofi. Juhlat, hyvä päivällinen ystävien seurassa... joskus on valmis maksamaan hinnan.

2. Päivä rakentaa yön. Elimistömme tykkää säännöllisestä elämänrytmistä. Hieman karrikoiden tylsästä, samalaisesta rytmistä huomioiden kuitenkin kohdan edellisen kohdan. Elimistömme tykkää liikunnasta, ulkoilmasta, terveellisestä ravinnosta, ei mitään uutta auringon alla.

3. Vanhaa viisautta mukaillen: "Muuta mitä voit muuttaa, jätä asiat, joihin et voi vaikuttaa ennalleen ja hyväksy ne ja erota nämä toisistaan". Vahvista hyviä käytänteitä ja luo uusia. Jos on jokin asia, jota et voi muuttaa, yritä hyväksyä se. Niin ja erota nämä toisistaan

Edelleen on iltoja jolloin tuskailen ja olen valmis heittämään CPAP laitteen seinään. CPAP ja
nukahtamisvaikeus ovat vaikea yhdistelmä. On myös iltoja, jolloin ajattelen kuinka ihana vuode minulla on, pehmeä peitto, CPAP eli Puhkuni auttaa minua nukkumaan. Asetun sänkyyni ja rentoutan itseni unten maille.