Unettomuus osana elämää

05.10.2020

Blogikirjoitus

Tämä on ensimmäinen blogini Suomen Unettomat ry sivulle. Kirjoitan omaa kokemustani unettomuudesta. Siihen rohkaisi nyt se, että eräs toimittaja otti yhteyttä ja haastatteli minua aiheesta.

Ajattelin ensin, että enhän minä voi omasta unettomuudesta puhua syvällä rintaäänellä, koska tiedän miten paljon ja oikeasti unettomuus haittaa monien ihmisten elämää. Itse kuitenkin suurimmaksi osaksi koen saavani tarpeeksi unta ja olen siitä hyvin kiitollinen.

Toimittajan kanssa juttelimme aika pitkään aiheesta ja juttuhan siitä sitten lopulta tuli. Oikolukiessani hämmästyin itsekin, miten paljon unettomuus on ollut osa elämääni ja vaikuttanut siihen. Toki osaava toimittaja pystyi hakemaan puhetulvastani ne oikeat asiat ja saamaan ne kronologisesti kuvaamaan unettomuutta.

Teen työtä väsymyksenhallinnan (FRM) parissa ja olen ollut aiemminkin haastateltavana työni kautta. Silloin olen kuitenkin pääasiassa puhunut unesta, vuorokausirytmistä, vireydestä ja niiden vaikutuksista työhön ja turvallisuuteen. En ole aikaisemmin avautunut henkilökohtaisesta unettomuudestani.

armollisuus omaa unetonta itseä kohtaan on kovasti lisääntynyt matkan varrella!

Kiinnostukseni uneen, väsymykseen ja vireyteen toi minut aikanaan mukaan Uniliittoon ja sitä kautta myös Suomen Unettomat ry:n pj.ksi ja vapaaehtoistyöhön Unituvan ohjaajaksi. Loppujen lopuksi, moneen hyvään asiaan, työhöni, yhdistystoimintaan ja nykyiseen elämääni, unettomuus onkin vaikuttanut todella paljon.

Unettomuus ei ole kiva asia, mutta osa elämääni se kyllä selvästi on ollut ja on edelleenkin. Ja jollei olisi niitä unettomia öitä ollut, miten paljon hyviäkin asioita olisi jäänyt tekemättä. Ehkä itselleni selkein oivallus unettomuudestani on se, että sen syyt tunnistaa ja väsymyksestä seuraavat asiat ottaa tosissaan huomioon. Myös armollisuus omaa unetonta itseä kohtaan on kovasti lisääntynyt matkan varrella!

Aion jatkaa aina välillä näiden unettomuus-asioiden parissa blogikirjoituksin. Rohkaisen myös kaikkia muita unettomuuden "kokemusasiantuntijoita" ja alan ammattilaisia ottamaan yhteyttä (suomenunettomat@gmail.com), niin julkaisemme mielellämme tällä palstalla hyviä kirjoituksia aiheen parista!

Teksti ja kuva: Päivi Saarijärvi


Päiviin ja hänen työhönsä voit tutustua lisää: 

Nettisivut: https://vitalgo.fi/    https://www.virvote.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/SuomalainenFRM 

https://www.facebook.com/VapauduVasymyksesta