Unen puolesta - Unettomuuden tuskaa ymmärtäen

09.12.2022

Uni säännöllisin väliajoin on yksi elämän perustarpeista. Kuitenkin myös unettomuus on osa meidän ihmisten elämää. Tänä vuonna 20 vuotiaan yhdistyksemme jäsenet sen tietävät! Unessa olemme haavoittuvia ja siksi kenties uni on niin herkkä mille tahansa muutokselle ympäristön, terveyden- tai mielentilan tasapainossa. Nykypäivänä etenkin näitä ympäristön muutoksia riittää. Ei siis ihme, että unettomuudesta kärsiviä on joukossamme paljon! 

Vaikka unettomuus aiheuttaa väsymystä, on silti todettava, että tilapäinen unettomuus on täysin normaalia. Lisäksi välillä kesken unia herätessään voi kokea myös hienoja "ahaa-elämyksiä" tai muuten voi nauttia yön hiljaisista hetkistä. Unettomuus ei siis välttämättä olekaan täynnä tuskaa! Pitkään jatkuessaan unettomuus käy kuitenkin mielen sekä terveyden päälle ja väsymys alkaa haitata normaalia toimintaa.

Et ole yksin väsymyksesi kanssa!

Unettomuuden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin sillä väsymys nakertaa hyvinvointia. Väsyneenä uskoo, että on tilanteessaan ja jaksamisessaan yksin, eikä kukaan ymmärrä. Se on kuitenkin väsyneen mielen vääristämä asia sillä todellisuudessa unettomia ja väsyneitä on ympärillämme koko ajan. Myös lääketiede ottaa unettomuuden tosissaan; pitkään jatkunut unettomuus johtaa turhan usein terveyden ja turvallisuuden vaaroihin.

Yhdistystoiminta antaa meille jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden tulla matalalla kynnyksellä edistämään tärkeinä pitämiään asioita. Suomen Unettomat ry:ssä se tärkeä asia on lisätä ymmärrystä unesta ja unettomuudesta sekä mahdollistaa vertaistukea läpi Suomen.

Mikä on tänä vuonna 20 vuotias Suomen Unettomat ry?

Unettomat kuuluivat aiemmin vuonna 1970 perustettuun Potilasliittoon, joka sittemmin yhdistyi Kuluttajaliittoon. Alusta pitäen Potilasliiton tarkoituksena oli yleisesti kiinnittää sosiaali- ja terveysviranomaisten, terveydenhuoltohenkilökunnan ja potilaiden / kansalaisten huomiota alalla vallitseviin epäkohtiin sekä valvoa, että potilaan edut toteutuvat lakien mukaisesti.

Vuosituhannen vaihteessa alkoivat unihäiriöistä, etenkin uniapneasta ja ylipäätään unettomuudesta kärsivät toivoa yhä enemmän uneen keskittyvän liiton tukea. Silloin sai alkunsa Uniliitto, jota myös unettomat olivat perustamassa. Pian unettomat perustivat Uniliiton jäsenyhdistyksen nimellä Suomen Uniyhdistys. Se perustettiin 18.5.2002 ja merkittiin yhdistysrekisteriin 10.12.2002. Toiminta keskittyi alussa vertaistapaamisten järjestämiseen sekä Uniliiton toimintojen ja yleisen tietoisuuden edistämiseen.

Yhdistystoiminta antaa meille jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden tulla matalalla kynnyksellä edistämään tärkeinä pitämiään asioita

2012 nimeksi muutettiin Suomen Unettomat ry, jona se nykyään tunnetaan. Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana yhdistys on yhä enemmän pyrkinyt käyttämään netin tarjoamia mahdollisuuksia, jolloin toiminta leviää todella läpi Suomen. Vapaaehtoistoimijat hoitavat yhdistyksen hallinnon ja tapahtumien suunnittelun sekä toteutuksen.

Olet tervetullut yhä kasvavaan ja innokkaaseen joukkoome tekemään työtä hyvän unen puolesta, unettomuuden tuskaa ymmärtäen!

Juhlavuoden 2022 näkyvimpiä toimintojamme ovat olleet:

  • Vertaistapaamisten järjestäminen verkossa kevät 2022

  • Vireysviikon® webinaari ja Instagram live lähetys kevät 2022

  • Unitupasarja työikäisille syksyllä 2022

  • Unettomien Yö - verkkotapahtuma Univiikolla®

  • Blogit ja artikkelit sivullamme sekä somekanavillamme

Kun liityt jäseneksi nyt, jäsenmaksu 15 € vuodessa alkaa vasta ensi vuonna! Lue lisää jäsenyydestä tästä.


Toivomme yhdistystyöhön onnea ja yhteistyön iloa seuraavillekin vuosille!

- Suomen Unettomat ry hallitus