Teknologia tueksi unihäiriöiden lievittämiseen
Jos elät 90-vuotiaaksi ja olet perusnukkuja, vietät elämästäsi 32 vuotta nukkuen. Tätä ajatusta vastaan on helppo ymmärtää unen merkitys hyvinvoinnin ja terveyden kannalta...
Uni ja sen laatu ovat oikeastaan näkyvä jäävuoren huippu elintapoja ja kehon toimintoja tarkastellessa. Elintavat vaikuttavat suoraan uneen ja erityisesti stressihermosto toimii merkittävässä roolissa unen säätelyssä. Kuten kaikki tiedämme, stressiä esiintyy väestössä paljon ja tällä on väistämättä suuri vaikutus eri tyyppisten unihäiriöiden esiintymisessä.
Valitettavasti unihäiriöitä ei diagnostisoida suoraan, vaan ne ovat mukana masennustyyppisten oireiden diagnooseissa. Näin ollen tarkkaa lukua suomalaisten unihäiriöistä ei voi esittää, mutta jos asiaa tarkastellaan palautumattomuuden kautta, alkaa piirtyä parempi kuva ongelman laajuudesta.
Suomalaisten palautumisessa on toivomisen varaa
Suomalainen Firstbeat yritys on jo pitkään mitannut teknologiansa avulla ihmisten palautumista. Heidän satojen tuhansien ihmisten mittauksiin perustuvan arvionsa mukaan 60 % suomalaisista työntekijöistä ei palaudu lainkaan työpäivän aikana ja 1/3 tästä määrästä ei palaudu nukkuessaankaan.
Käytännössä tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa jatkuvasti palautumattomuuden ja huonon unen laadun kanssa kamppailevaa suomalaista, joiden elämänlaatu kärsii huomattavasti ja tuottavuus on todennäköisesti murto-osa optimista. Todennäköisimmin tämä vaikuttaa myös muuhun sairastavuuteen ja tutkimusten mukaan huono-unisilla onkin 1,5 kertaa suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
stressiä esiintyy väestössä paljon ja tällä on väistämättä suuri vaikutus eri tyyppisten unihäiriöiden esiintymisessä
Huonon unen laadun ja palautumattomuuden vaikutus piilevään tulehdukseen kehossa on selvä ja tämä vaikuttaa monia suomalaisia sairastuttavaan oireiluun eli masennukseen.
Unta ei voi suorittaa, mutta rauhoittumistaan voi tukea
Unen ja palautumisen mittaaminen erilaisilla teknologisilla tuotteilla saattaa avata orastavaa ongelmaa niiden osalta, mutta se ei ratkaise niitä. Aika usein mittaus saattaa tuottaa vain lisää ahdistusta ja suorittamisen tarvetta palautumiseen ja nukkumiseen, kun asian tulisi mennä aivan toiseen suuntaan; tulisi laskea irti ja vapautua.
Paras mittari omaan unenlaatuun ja palautumiseen on koettu vireystila ja suorituskyky. Jos näiden suhteen ei ole haasteita, asiat lienevät varsin hyvin.
Koko kehon värähtelyyn perustuva stimulaatio tuottaa äärimmäisen miellyttävän ja rentouttavan psyykkisen vaikutuksen, jolla on oma vaikutuksensa autonomisen hermoston rauhoittumisessa.
Neurosonic Finland on tuonut markkinoille jo yli 10 vuotta sitten teknologian, joka vaikuttaa samoihin asioihin kuin mitä muut mittaavat. Markkinoilla ei ole vastaavaa uniteknologiaa, joka ratkaisisi unen laadun ja palautumisen osalta keholliset haasteen esimerkiksi autonomisen hermoston toiminnan kannalta. Kuitenkin hermoston toimintaan puuttuminen ja sen rauhoittaminen on oleellisessa osassa nukahtamishäiriöiden ja yöllisten heräämisten lievittämisessä.
Teknologiassamme käytetään hyväksi kehon omia vasteita ihon tuntoaistin stimulaatioon ja samanaikaisesti vaikutetaan aineenvaihdunnallisiin tekijöihin, kuten verenkiertoon ja lymfakiertoon. Koko kehon värähtelyyn perustuva stimulaatio tuottaa äärimmäisen miellyttävän ja rentouttavan psyykkisen vaikutuksen, jolla on oma vaikutuksensa autonomisen hermoston rauhoittumisessa. Vaikutukset tuntuvat myös lihasten rentoutumisena sekä usein kipujen lievenemisenä.
Neurosonic vaikuttaa sen käyttäjään siis erittäin holistisesti, kokonaisvaltaisesti.
Kirjoittaja: Marco Kärkkäinen, psykoterapeutti, Neurosonic Finlandin perustaja ja nykyinen kehitysjohtaja
Marco Kärkkäinen on Vireysviikolla® maanantaina 28.3.2022 Suomen Unettomat ry:n illan webinaarissa kertomassa värähtelyyn perustuvan teknologian kehityksestä ja nykypäivästä sekä keskustelemassa käyttökokemuksista sairaanhoitaja Minna Holmströmin kanssa. Tervetuloa kuulemaan ja kysymään tuotteista ja vaikutuksista lisää.
Kuva: https://neurosonic.fi/