Radio Yle 1:ssä ja Yle Areenassa aiheena Unettomat!

12.10.2023

Univiikon lähestyessä pääset kuulemaan unettomien ajatuksia.  Vuoden 2022 Unettomien yö tapahtumassa mukana olleenYLEn toimittaja Päivi Leinon dokumentti avautuu 17.10.2023 YLEssä. Lue lisää...

Unettomat - Kun ei pysty nukkumaan

Dokumentti kuunneltavissa Radio Yle 1:ssä 15.10.2023  klo 17.10. Samana päivänä se löytyy myös tällä linkillä Yle Areenasta .


Aamuöisellä suden hetkellä ihmisen sanotaan olevan lähimpänä kuolemaa — kun uni on syvimmillään ja elintoiminnot hitaimmillaan. Mutta mitä tapahtuu heille, jotka eivät saa unta?

Unta ei voi kesyttää. Peräti miljoona suomalaista kärsii nukkumisvaikeuksista vähintäänkin aika ajoin. Ja jatkuvasti joukkoon liittyy lisää väkeä. Unettomuudesta on tullut kansantauti. Silti yön pimeydessä valvoessa olemme yksin unettomuutemme kanssa. Miltä tuntuu, kun ei saa nukuttua.


Kuukauden dokumentti on Päivi Leinon käsikirjoittama ja ohjaama ja Jani Orbinskin äänisuunnittelema Unettomat. Dokumentissa valvovat tietokirjailija ja kulttuurihistorioitsija Pälvi Rantala, näyttelijä-muusikko Aarni Kivinen sekä öisiä kirjeitä lähettävä nimimerkki Nocturne, jota hereillä pitää viivästynyt unijakso.


Kaikki dokumentin hetket on tallennettu yöaikaan, suurimmaksi osaksi pötköllään sängyssä tai makuupussissa maaten ja unta hakien. Luvassa ei ole kikkalistoja paremmin nukkumiseksi, vaan vilpittömiä hetkiä unettomuuden aallokossa. Kuuntelija pääsee havainnoimaan, kuinka yö kuljettaa tunnelmia ja ajatuksia, kun uni ei tule. Valvo siis kanssamme!