Marketta Manninen kertoo hoitavasta hengityksestä

03.08.2021

Kuorsauksen ja uniapnean syynä liian suuri hengitys   ?

Koska hengitys on ihmisille elämisen ehto, on ymmärrettävää ajatella, että mitä enemmän hengitämme, sitä vahvemmin olemme elossa. Mikäli henkeä ahdistaa, ei heti tule mieleen, että hengityksen pienentäminen voisi tuoda helpotuksen. Tässä artikkelissa selvennetään, kuinka hengityksen suuruus vaikuttaa sekä unen aikaisten hengitysongelmien syntyyn, että niiden helpottamiseen.

Yleiset unenlaatua heikentävät ongelmat liittyvät hengitykseen. Kuorsauksen ääni syntyy, kun hengityksen ilmavirta värähdyttelee nielun kudoksia ja ahtauttavassa uniapneassa hengitys katkeaa, kun hengityksen ilmavirran alipaine imaisee nielun tukkoon. Näitä unen aikaisia hengitysongelmia pyritään helpottamaan tekemällä hengitykselle tilaa erilaisilla laitteilla ja jopa nielua avartavilla leikkauksilla. Kuorsaus- ja uniapneakiskoilla tuodaan alaleukaa eteenpäin, jolloin nielu avartuu. Uniapnealaite puolestaan pitää hengitystiet avoinna ylipaineella. Ylähengitysteitä voidaan avartaa myös erilaisilla kirurgisilla operaatioilla

Itsehoito-ohjeiksi kuorsaajille ja uniapneetikoille annetaan suositus painonpudotukseen sekä kylkiasennossa nukkumiseen. Ohjeet voivat olla monelle toimivia, mutta ongelmana on, ettei kaikki kuorsaajat ja uniapneetikot ole ylipainoisia. On arvioitu, että kolmannes uniapneetikoista on normaalipainoisia, joten heillä nielun ahtautumisen syy on jossain muussa kuin ylimääräisessä rasvakerroksessa. Syinä ovat tällöin rakenteellisesti ahdas nielu sekä sen löystyneet kudokset. Ongelmaa pahentaa turhan voimakas hengitys, joka värähdyttelee löystyneitä kudoksia äänekkäästi, eikä nielua auki pitävät lihakset jaksa vastustaa ilmavirran alipainetta. Lisäksi liian suuri hengitys horjuttaa hengityskaasujen tasapainoa, jolloin hengitys voi pysähtyä ilman nielun ahtautumista (sentraalinen uniapnea). 

Ongelmien juurisyyt

Kasvava joukko asiantuntijoita, etenkin hammaslääkäreitä, on sitä mieltä, että nielun rakenteellisen ahtauden taustalla eivät ole ainoastaan perintötekijät, vaan myös ihmisen käyttäytyminen. Nielu voi rakentua ahtaaksi ja kasvojen luuston kehitys häiriintyä lapsuuden aikaisen suuhengityksen seurauksena.

Ihmisen ensisijainen hengitysväylä on nenä, koska nenän tehtävä on ehkäistä liikahengitystä sekä rauhoittaa ja syventää hengitystä. Se myös valmistaa hengitysilman mahdollisimman suotuisaksi herkille keuhkoille. Nenän puhdistusjärjestelmät eivät puhdista ilmaa ainoastaan epäpuhtauksista, vaan myös taudinaiheuttajista. Lisää nenän tärkeistä puolustustehtävistä voit lukea täältä.

Ensimmäinen askel kohti hyvää hengitystä on siirtyä nenähengitykseen ja pyrkiä pitämään nenähengitystä yllä kaikissa mahdollisissa tilanteissa, myös liikkuessa ja nukkuessa.

Erityisen tärkeää nenän kautta hengittäminen on kasvavalle lapselle. Kun suu pysyy suljettuna, on todennäköistä, että myös kielen asento säilyy oikeana. Kielen levätessä laajana kitalakea vasten se ohjaa kasvojen luuston kehitystä oikeaan laajuuteen, eli varmistaa, että niin hampaistolle kuin ylähengitysteille tulee riittävästi tilaa.

Mikäli lapsi kasvuiässä siirtyy suuhengitykseen, kieli tipahtaa pois ohjurin paikaltaan ja kasvojen luusto kehittyy liian pieneksi ahtauttaen niin hammasrivistöt kuin nielunkin. Ilman kielen antamaa nostetta, kasvojen luusto valahtaa alaspäin ja alaleuka vetäytyy taakse. Alaleuan taakse vetäytymisen lisäksi nielua ahtauttaa kielen tyvi, joka työntyy nieluun, koska suuontelo on jäänyt kielelle liian pieneksi.

Nenän käyttämättä jättäminen lamaannuttaa sen toimintaa, jolloin nenä tukkeutuu ja suuhengityksestä tulee krooninen, epäterveellinen tapa. Suun kautta kulkeva hengitys on turhan suurta ja ilma epäpuhdasta, kylmää sekä kuivaa, jolloin nielun kudokset löystyvät ja ärtyvät. Ennen pitkää hengitys muuttuu katkeilevaksi ja rohisevaksi, erityisesti nukkuessa.

Hengityksen helpottaminen

Vaikka aikuisena kasvojen luuston muovaaminen omatoimisesti on liki mahdotonta, nielua voidaan avartaa kiinteyttämällä ja vahvistamalla nielun sekä suun lihaksia. Hoitava Hengitys HB ® -harjoitteisiin kuuluvat tehokkaan kieli- ja nielujumpan lisäksi liian suurta hengitystä pienentävät sekä liikahengitystilaa korjaavat hengitysharjoitukset. Hoitava Hengitys -kursseilla ohjataan myös terveisiin arkihengitystapoihin sekä hengitystekniikkaan.

Ensimmäinen askel kohti hyvää hengitystä on siirtyä nenähengitykseen ja pyrkiä pitämään nenähengitystä yllä kaikissa mahdollisissa tilanteissa, myös liikkuessa ja nukkuessa. Tukkoisen nenän voit avata lääkkeettömästi näillä ohjeilla.

 Teksti ja kuva Marketta Manninen