Lempeät vinkit hyvään uneen

15.03.2021

Blogikirjoitus

Minäkin kärsin välillä unettomuudesta. Kärsin, vaikka olen terveystieteilijä ja tiedän, kuinka tärkeää uni meille jokaiselle on. Silti unettomuus hiipii osaksi elämääni etenkin kaikista stressaavimpina aikoina.

Unettomuus ei katso ikää, sukupuolta, elämäntilannetta, koulutustaustaa tai onnemme määrää. Unettomuutta voi kokea meistä ihan jokainen.

Unettomuus on väestössämme hyvin yleinen vaiva. Ainakin joka kolmas aikuinen kärsii unettomuudesta kerran vuodessa - ja joka kymmenes kärsii siitä pitkittyneenä. Unettomuudella tarkoitetaan nukahtamisvaikeutta, liian aikaista heräämistä tai vaikeutta pysyä unessa yhtäjaksoisesti. Unettomuus voi johtua monista eri syistä, kuten esimerkiksi stressistä. Joskus mielenterveyden oireilu tai esimerkiksi päihteiden käyttö voivat aiheuttaa unettomuutta.

Unettomuutta voi kuitenkin hoitaa - joko itse, tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Unettomuuden itsehoitoon on valtavasti hyviä keinoja, jotka voivat auttaa nukahtamisessa myös silloin, vaikka ei unettomuudesta varsinaisesti kärsisikään. Itselleni ehkä tärkeintä on ollut oppia arvostamaan unta ja varaamaan sille kunnolla aikaa. Nukkuminenhan on oikeasti tosi kivaa, ja pelkästään unen arvostaminen voi auttaa nukkumaan paremmin.

Olen huomannut, ettei oman unettomuuden hoidosta saisi tehdä stressaavaa suorittamista. Silloin uni eiihan varmasti tule. Lempeys on ainakin oma avainsanani niin unettomuuden hoitoon kuin muutenkin terveelliseen nukkumiseen.

Mun lempeät vinkit hyvään uneen:

  • Hiljennä päivärytmisi iltaa kohti. Kovatehoinen liikunta, alkoholi, yltiösosiaaliset ympäristöt tai kiire eivät sovi iltoihin, ja saattavat pahimmillaan huonontaa yöunta. 
  • Mikäli vain mahdollista, ajoita esimerkiksi liikuntasuoritukset iltapäivään tai alkuiltaan. Lempeä ja rauhallinen meno siis jo alkuillasta voi tehdä unelle hyvää.
  • Löydä omat iltarutiinit. Olivat ne sitten hampaidenpesua, lempisarjan tuijottamista, äänikirjoja tai kirjan lukemista, huolien purkamista, kiitollisuuspäiväkirjan täyttämistä tai kevyttä venyttelyä, iltarutiinit valmistelevat sinua nukkumaan. Uneen laskeutuminen voi siis alkaa jo ennen sänkyyn menemistä. Joka ilta toistuvilla ja samankaltaisilla rutiineilla voit opettaa myös kroppaasi ennakoimaan nukkumaanmenoa.
  • Pimennä huone ja sulje kännykkä ajoissa. Valon määrä vaikuttaa sisäiseen kelloomme ja siten nukkumiseemme. Siksipä valojen sammutteleminen illalla voi olla hyvä idea. Samalla valoa ja lempeää tunnelmaa voi tuoda huoneeseen esimerkiksi kynttilöillä. Puhelimen sinistä valoa olisi iltaisin hyvä vältellä, ja puhelimen käyttöä samalla rajoittaa. Kirja on kännykkää parempi sänkykaveri!
  • Syö kevyt, hiilihydraattipitoinen iltapala, sillä se voi olla avuksi nukahtamisessa. Iltapala voi myös olla osa toistuvia iltarutiinejasi. Jos maha kurnii, uni ei taatusti tule. Kokeile vaikkapa kaurapuuroa!
  • Yritä pyhittää sänky vain nukkumiselle. Älä tuo töitä sänkyyn! Puhelimet, läppärit ja ennen kaikkea kaikki ylimääräiset stressinaiheet olisi hyvä pitää poissa ja kaukana sängystä. Sama pätee myös nukahtamiseen: jos et saa unta, älä jää sänkyyn pyörimään, vaan nouse sängystä tekemään jotain muuta. Esimerkiksi lukeminen istualtaan siihen saakka, kun alkaa taas väsyttää, voi toimia.

Teksti ja kuva: Saara Närä

___________________________________________________________

Saara on terveystieteiden maisteriopiskelija, terveysbloggaaja ja sisällöntuottaja. Blogissaan ja somekanavissaan Saara kirjoittaa terveellisistä elämäntavoista lempeästi ja kannustavasti. Saaran ydinsanoma on, että terveelliset elämäntavat kuuluvat meistä jokaiselle.

Tutustu Saaran blogiin ja Instagramiin:

INSTAGRAM: @saaryaa

Tämän tekstin lähdeluettelon löydät blogistani, aiemman tekstini lopusta: